Site logo

Optimitzant la detecció de parts: GPS i el seu impacte en ramaderia extensiva

En els sistemes extensius, les vaques pasturen en grans extensions de terreny, cosa que fa que sigui difícil monitoritzar els parts de manera efectiva. Tot i això, la detecció prematura dels parts és essencial per garantir l’assistència en cas de complicacions i protegir les vaques i vedells de possibles perills externs.

En aquest estudi es van utilitzar collarets GPS comercials en una explotació ramadera per recopilar dades sobre el comportament de les vaques en pasturatge.

Mitjançant aquest enfocament, es van dissenyar indicadors clau, construïts a partir de les dades GPS, per identificar quan una vaca ha parit.

Els resultats de l’estudi inclouen les troballes següents:

Canvis a la longitud de la trajectòria: No es van trobar diferències significatives en la longitud de la trajectòria diària de les vaques el dia del part en comparació dels dies anteriors. No obstant això, hi va haver una disminució marcada a la distància recorreguda per les vaques els dies posteriors al part.

Canvis a l’àrea ocupada: Es van observar diferències a l’àrea ocupada per les vaques abans i després del part, amb una disminució després del part. El dia anterior al part es va registrar un augment a l’àrea ocupada, possiblement a causa de la cerca d’un lloc adequat per al part.

Distància al centroide del ramat: Aquest indicador va resultar rellevant, ja que es van detectar diferències significatives en la distància màxima, mitjana i mínima de les vaques al centroide del ramat durant els dies pròxims al part. Les vaques van començar a allunyar-se gradualment del centroide dos dies abans del part i van tornar a acostar-se després del tercer dia.

Aquests patrons de comportament podrien utilitzar-se per desenvolupar un model que identifiqui si una vaca ha parit les últimes 24 hores basant-se en desviacions dels patrons «normals». Això permetria una detecció primerenca dels parts i, en conseqüència, una millor gestió dels animals durant aquest període crític, millorant el benestar animal i els resultats econòmics dels ramaders.

En conclusió, l’estudi demostra com la tecnologia GPS pot ser una eina útil per a la detecció de parts en sistemes de producció extensiva de bestiar, cosa que pot tenir un impacte positiu en la gestió ramadera i la cura dels animals.