Site logo

L'agricultura i la ramaderia com a constructes d'un mosaic ecosistèmic

Al nord-oest de Catalunya hi trobem la comarca del Pallars Sobirà, un territori fins fa poc desconegut i aïllat degut a l’orografia del paisatge. Les altes muntanyes i les escarpades valls han condicionat el cicle vital i les activitats quotidianes dels éssers que hi viuen; sobretot de l’espècie humana.

Aquesta regió de Catalunya, ha estat ocupada per assentaments humans des de la prehistòria. Ara bé, la vida a la muntanya mai ha estat fàcil. La imatge idíl·lica que sovint ens arriba de viure a la muntanya, de paisatges espectaculars envoltats d’una natura salvatge, amaga una realitat ben diferent. La hostilitat del medi, el relleu accidentat i les condicions climàtiques extremes, n’han dificultat força la vida. A nivell econòmic, la muntanya ha estat apreciada per tenir les principals matèries primeres, com ara la fusta, l’aigua i sobretot els minerals. Ara bé, la quantitat de recursos de fàcil obtenció no eren suficients per permetre viure còmodament la gent de la zona, sinó tot el contrari; eren ben justos (Bosch, 2017).

El sector agrícola i ramader també trobava dificultats per aprofitar un altre recurs molt valuós: el sòl. La gran majoria de superfície present eren terres que es trobaven en zones inaccessibles o tenien una orografia massa abrupte; fent que la quantitat de sòl aprofitable per l’ús agrícola fos molt més escàs del que podria semblar a simple vista. Antigament, la ramaderia i agricultura funcionaven mitjançant pràctiques tradicionals. L’objectiu d’aquestes era aprofitar al màxim cada racó de sòl disponible i així abastir el major nombre de persones i alhora tots els caps de bestiar. Així doncs, es van talar boscos i es van netejar zones de matollar amb la intenció d’amplificar la quantitat de zones de conreu i de terres de pastura (Lasanta-Martínez et al. 2005) (Ellenberg, 1988). Per aquest motiu, podríem dir que la intervenció humana va crear nous hàbitats (com per exemple, clarianes dins de bosc i pastures), interfases (com són els ecotons, marges de pastura o corredors de riberes) i paisatges en mosaic d’un gran interès paisatgístic i cultural (Camprodón, 2009).

Ara bé, l’escassetat de mitjans i la dificultat d’accés d’aquests recursos van ser factors decisius per explicar perquè les zones de muntanya mai van poder acollir un volum poblacional tan elevat com altres regions de Catalunya. El màxim poblacional al Pallars Sobirà va ser entre el 1860 i el 1870 i, a partir d’aquí va començar una davallada demogràfica. Per una banda, els recursos presents no eren suficients per abastir aquesta població. D’altra banda, les àrees urbanes anaven concentrant no només millores econòmiques, sinó també socials: millores en la sanitat, augment de la dotació de serveis, etc. Així doncs, aquests dos factors van ser decisius perquè molta gent emigrés a les ciutats suposant grans canvis en la demografia de la zona i també en el seu paisatge (Lasanta-Martínez et al., 2005).

Arran de la davallada poblacional al Pallars Sobirà i, de retruc, la disminució de les ramaderies a la regió, va haver-hi un canvi en la gestió agrícola i ramadera: es va passar d’una gestió tradicional a una de més moderna. Aquesta última consistia en intensificar l’ús de les zones més fèrtils i més ben comunicades, com són els fons de les valls i les zones properes als nuclis urbans, mentre que alhora s’anava abandonant els camps de cultiu de menor qualitat i menys accessibilitat (Bosch, 2017) (García-Ruiz i Lasanta et al., 1990). Aquest canvi en la gestió del territori i l’abandonament de cultius, ha suposat transformacions molt importants en el paisatge. De fet, segons un estudi, en els últims 70 anys, aproximadament el 50% de la superfície s’ha vist modificada degut als canvis de l’ús del sòl i hi ha una clara tendència de la regeneració vegetal, amb un augment de la cobertura forestal i de matolls (Poyatos et al., 2003; Vicente-Serrano et al., 2004). Així doncs, la tendència és clara: el paisatge evoluciona cap a la simplificació i la homogeneïtzació que contribueix en una disminució de la fragmentació, un menor nombre de pegats i un augment de la seva mida mitjana (Lasanta et al., 2019).

Aquesta tendència podria semblar positiva per l’entorn conservacionista tradicional, ja que aquest focalitza la majoria d’esforços en la defensa d’ambients forestals de muntanya. Ara bé, Camprodón (2009) ja destaca que és important no perdre la perspectiva global durant la preservació del territori i, per tant, cal recordar que altres ambients naturals han estat més modificats i empobrits; com són, en aquest cas, els sistemes agrícoles i les pastures.

Segons Bernáldez (1991) l’homogeneïtzació del paisatge per culpa de la colonització vegetal i la invasió d’espècies generalistes condueix a una disminució de la biodiversitat. Per aquest motiu, el paper que té l’heterogeneïtat pel que fa a la distribució de la flora i la fauna ha sigut tema d’estudi i de preocupació, i s’ha pogut veure que l’heterogeneïtat del paisatge és un factor crític a tenir en compte durant la determinació de la riquesa de fauna d’un territori (Autari i de Lucio, 2001). Però per què és tan important la heterogeneïtat per la biodiversitat? Per una banda, les zones amb diferents hàbitats permeten que un major nombre espècies puguin coexistir. D’altra banda, la coexistència de diferents hàbitats en un paisatge pot generar processos ecològics propis que poden tenir efectes positius en la riquesa del paisatge (Fahrig et al., 2011). Així doncs, per a la conservació d’un ecosistema, s’hauria de crear o mantenir un mosaic d’etapes successives i un seguit d’hàbitats que mantinguin les poblacions d’espècies que hi hauria de manera natural a la zona (Kuuluvainen, 2004).

Si ho extrapolem a la situació dels Pirineus, parlaríem d’heterogeneïtat davant la presència de  zones de prats de dall, de prats alpins, de clarianes forestals, de matolls, de boscos… Tot d’hàbitats diferents d’una superfície el suficientment gran com per mantenir les poblacions de la gran quantitat d’espècies que hi viuen. 

La importància dels prats de dall per a la biodiversitat

En els Pirineus, igual que moltes altres muntanyes d’Europa, els prats de dall són una de les principals superfícies obertes que s’utilitzen com a productores de farratge pel bestiar domèstic. A principis de primavera, ramaders i ramaderes porten el bestiar en aquests ecosistemes perquè aprofitin les primeres pastures de l’any. Amb l’augment de les temperatures i la fosa de la neu, es fa una transhumància dels ramats cap a les cotes més altes de les muntanyes on aprofitaran, durant tot l’estiu, les pastures que ofereixen els prats subalpins i alpins. En aquest període, s’aprofitarà per deixar descansar els prats de dall i així evitar una sobrepastura i, alhora, esperar que creixi la vegetació per posteriorment dallar-la i guardar-la com a farratge per a l’hivern. No fins ben entrada la tardor, el bestiar tornarà a pasturar pels prats de dall, ara però aprofitant les últimes pastures que queden al territori.

Els prats de dall són medis oberts de pastura on s’hi acull plantes herbàcies semi-naturals, és a dir, estan formats per espècies autòctones, però necessiten un seguit d’accions antròpiques i tradicionals per a la seva conservació i manteniment: ser pasturats i dallats. La disminució d’explotacions ramaderes, la manca de relleu generacional i l’abandonament de les pràctiques associades al seu manteniment fa que siguin un dels ambients més amenaçats de tots els espais oberts de muntanya (Edwards i Kučera, 2019). A Europa, durant el segle passat, l’àrea ocupada per aquests ecosistemes es va reduir al voltant d’un 97% (Sammul et al., 2008) i aquí a Catalunya en queda un petit reducte: tan sols el 0,5% de l’hàbitat de Catalunya està ocupat per prats de dall, trobant 94 hectàrees en el Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) (PNAP, 2021).

És important la conservació dels prats de dall i dels espais oberts de muntanya perquè són considerats un dels punts més calents de diversitat d’espècies vegetals (Czortek et al., 2021); on s’hi troben espècies tan fràgils com la flor de neu (Leontopodium alpinum) o l’àrnica (Arnica montana) (Gencat, 2014). Al mateix temps, hi ha moltes espècies de fauna associades a aquest tipus d’ambients; algunes de les quals estan protegides.

Aquests ecosistemes són, sens dubte, el millor lloc per gaudir de la gran diversitat d’insectes que es troba al PNAP. Pel que fa els lepidòpters o les papallones, fins a dia d’avui s’hi ha identificat 330 espècies (majoritàriament nocturnes) i moltes d’elles són pròpies de zones de prats. Algunes espècies de papallones es consideren amenaçades, com la papallona Apol·lo (Parnassius apollo) i la Formiguera gran (Maculinea arion), ja que depenen dels ambients de prats de dall. Altres famílies d’insectes beneficiats dels espais oberts de muntanya són els ortòpters o saltamartins, coleòpters o escarabats, entre d’altres (Gencat, 2014).

D’altra banda, s’ha demostrat que les zones de pastura mantenen grups en perill d’extinció, com ara els ocells (Mérő et al., 2015). Dins de l’àmbit del PNAP, una d’aquestes espècies de gran interès biològic és, per exemple, el trencalòs (Gypaetus barbatus). El trencalòs és una espècie necròfaga present en zones muntanyoses d’Euràsia i Àfrica que està catalogada en perill d’extinció. Al ser una espècie que depèn d’espais oberts de muntanya i de la ramaderia per poder aconseguir aliment, es considera bioindicadora dels sistemes agroramaders. Altres casos d’espècies vulnerables beneficiades per la presència d’espais oberts de muntanya serien el milà reial (Milvus milvus), l’aufrany (Neophron percnopters) o la perdiu xerra de muntanya (Perdix perdix hispanensis); aquesta última amb un gran interès al tractar-se d’una subespècie endèmica de la península ibèrica (PNAP, 2021) (Pagès, 2017).

L’os bru és l’espècie més emblemàtica dels Pirineus. Està catalogada en perill d’extinció i també es veu beneficiada per la presència d’aquests ambients agroramaders. L’os necessita per viure àrees forestals heterogènies, amb roquissars, àmplies zones de pastura i matollar dels estatges altimontà i subalpí; és a dir, un seguit d’ambients diferents que dibuixen un mosaic agroecològic (PNAP, 2021).

Posem fil a l'agulla

Com bé s’ha comentat anteriorment, els sistemes d’agricultura i ramaderia tradicionals i les pastures en extensiu utilitzen el sòl de tal manera que fomenten l’heterogeneïtat i la creació i manteniment de superfícies obertes (Berkes et al., 2000). Així doncs, són essencials per a la conservació d’aquests ecosistemes de muntanya seminaturals (Wagner et al., 2000) i de retruc per a totes les espècies que hi viuen; com les que s’han anomenat anteriorment.


L’abandonament del pasturatge sovint és seguit de processos ecològics desfavorables, com ara l’acumulació de deixalles vegetals i la disminució de la diversitat (Biró et al., 2020) i s’ha vist que un “pasturatge d’intensitat moderada” per part de bestiar domèstic és una eina de gestió potencialment beneficiosa fins i tot en àrees protegides (Freschi et al., 2015). De fet, en nombrosos hàbitats d’arreu del món s’estan intentant recuperar pràctiques tradicionals (inclòs el pasturatge) amb finalitat de conservació o de restauració (Biró et al., 2020).


Així doncs, podríem dir que la conservació i manteniment de la diversitat d’espècies i ecosistemes en el Pallars Sobirà depèn en gran mesura de la presència de ramaderia extensiva i tradicional a la zona i que, si seguim amb la tendència actual de manca de relleu generacional en aquest sector, podrem sentir a parlar d’uns Pirineus amb gran part de la biodiversitat en perill d’extinció.

Atauri, J.A. & de Lucio, J.V. (2001). The role of landscape structure in species richness distribution of birds, amphibians, reptiles and lepidopterans in Mediterranean landscapes. Landscape Ecology 16, 147–159

Biró, M., Molnár, Z., Óllerer, K., Lengyel, A. et al (2020). Conservation and herding co-benefit from traditional extensive wetland grazing. Agriculture Ecosystems & Environment 300(2):106983.

Bernáldez, F.G. (1991). Ecological consequences of the abandonment of traditional land-use systems in central Spain. Options Méditerranéennes, 15. 23-29.

Bosch, J. M. (2017). Evolució dels nuclis de población petits del Pallars Sobirà. Universitat de Barcelona.

Brekes, F., Colding, J. & Folke, C. (2000). Rediscovery of traditional ecological knowledge as adaptative management. Ecological Applications, 10 (5), 1251-1262.

Czortek, O., Borkowska, L., & Lembicz, M. (2021). Long‐term shifts in the functional diversity of abandoned wet meadows: Impacts of historical disturbance and successional pathways. Ecology Evolution. 11(21): 15030–15046.

Comprodón, J (2009). Biodiversitat i gestió forestal: estat de la qüestió. Àrea de Biodiversitat Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Edwards, K. R. , & Kučera, T. (2019). Management effects on plant species composition and ecosystem processes and services in a nutrient poor wet grassland. Plant Ecology, 220, 1009–1020

Ellenberg, H. (1988). Vegetation ecology of Central Europe. Cambridge: Cambridge University Press.

Fahrig, L., Baudry, J., Brotons, L., Burel, FG., et al (2011). Functional landscape heterogeneity and animal biodiversity in agricultural landscapes. Ecology Letters, 14: 101-112.

Freschi, P., Musto, M., Paolino, R., & Cosentino, C. (2015). Grazing and biodiversity conservation: hidhlights on a Natura 2000 network site. The Sustainability of Agro-Food and Natural Resource Systems in the Mediterranean Basin pp 271–288

García-Ruiz, J.M., Lasanta-Martínez, T. (1990) Land use changes in the Spanish Pyrenees. Mountain Research and Development 10 (3), 267-279.

Gencat (2014). Pastures i prats de dall. https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/alt-pirineu/el-parc/patrimoni-natural-i-cultural/habitats/pastures-i-prats-de-dall/index.html Última consulta 8 novembre 2023.

Gencat (2014). Catàleg de flora amenaçada de Catalunya. https://mediambient.gencat.cat/es/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/flora-autoctona-protegida/comissio_assessora_conservacio_flora_catalunya/ Última consulta 23 de novembre de 2023.

Kuuluvainen, T. (2004). Principles of Ecological restoration of forested ecosystems: Finland as en exemple. Restoration of Boreal and Temperate Forests, 285-298.

Lasanta, T., Nadal-Romero, E., & García-Ruiz, J.M. (2019). Clearing shrubland as a strategy to encourage extensive livestock farming in the mediterranean mountains. Geographical Research Letters. 45 (2), 487-513.

Lasanta-Martínez, T., Vicente-Serrano, S., & Cuadrat-Prats, J.M. (2005). Mountain mediterranean landscape evolution caused by the abandonament of traditional primary activities: a study of the Spanish Central Pyrenees. Applied Geography 25(1): 47-65

Mérő, T.O., Lontay, L., Lengyel, S. (2015). Habitat management varying in space and time: the effects of grazing and fire management on marshland birds. Journal Ornithology, 156 (3), 579-590.

Pagès, M. (2017). Programa de seguiment de les poblacions de perdiu xerra Perdix perdix hispaniensis a Catalunya. Generalitat de Catalunya.

Parc Natural de l’Alt Pirineu o PNAP (2021). Pla de Seguiment de la Biodiversitat.

Poyatos, R., Latron, J., Llorens, P. (2003). Land use and land cover change after agriculture abandonament – the case of Mediterranean mountain area (Catalan Pre-Pyrenees). Mountain Researc and Development. 23, 362-368.

Sammul, M. , Kull, T. , Lanno, K. , Otsus, M. , Mägi, M. , & Kana, S. (2008). Habitat preferences and distribution characteristics are indicative of species long‐term persistence in the Estonian flora. Biodiversity and Conservation, 17, 3531–3550. 10.1007Bosch, J.M. (2017). Evolució dels nuclis de població petits del Pallars Sobirà. Universitat de Barcelona.

Vicente Serrano, S.M., Lasanta, T. and Romo, A., (2004): Analysis of the spatial and temporal evolution of vegetation cover in the Spanish central Pyrenees: the role of human management. Environmental Management. In press.

Wagner, H.H., Wildi, O., & Ewald, K.C. (2000). Additive partitioning of plant species diversity in an agricultural mosaic landscape. Landscape Ecology, 15, 219-227.