Site logo

Una bona gestió ramadera per a la conservació de papallones

LES PAPALLONES COM A ORGANISMES BIOINDICADORS DEL CANVI D'HÀBITATS

Perquè un grup d’organismes sigui considerat bioindicador cal que es reuneixin certes condicions com ara: ser molt sensibles al seu entorn i reaccionar amb rapidesa a canvis del seu medi. Les papallones diürnes (o ropalòcers) són un grup d’insectes que compleixen aquests requisits. En primer lloc, gran part de les papallones són sedentàries i es veuen molt afectades davant d’una fragmentació del seu hàbitat, provocant que les poblacions locals es puguin extingir. En segon lloc, són molt sensibles al clima i la meteorologia. Reaccionen immediatament a fenòmens com l’escalfament global i variacions de temperatura i precipitació. En tercer lloc, les papallones ofereixen un important servei ecosistèmic, com és la pol·linització i estableixen les seves relacions interespecífiques. Per aquest motiu, un possible canvi a les seves poblacions pot alterar o afectar moltes altres espècies. I, en darrer lloc, les papallones són uns organismes molt sensibles als canvis de la composició i l’estructura de la vegetació (Stefanescu et al., 2007, 2009). Això passa perquè durant la fase larvària, la papallona depèn tan sols d’un grup reduït de plantes nutrícies de què s’alimenta. Si en algun moment aquestes desapareguessin, les poblacions de papallones podrien patir un ràpid descens demogràfic (CBMS, 2023).

Per aquest motiu, a l’any 1994 es va iniciar un projecte per seguir les poblacions de papallones de Catalunya: el Butterfly Monitoring Scheme a Catalunya (abreujat CBMS). Aquest té l’objectiu de conèixer els canvis d’abundància de les papallones a partir de censos visuals setmanals, per relacionar-los després amb diferents factors ambientals o paisatgístics (CBMS, 2023).

L’EMD d’Isil, al municipi de l’Alt Aneu (Pallars Sobirà), és propietària d’un dels territoris considerats de màxima expressió a l’alta muntanya: la vall de Bonabé. En aquest lloc del Pirineu, trobem la capçalera de la Noguera Pallaresa i un conjunt de valls i muntanyes que ocupen una extensió de 131 quilòmetres quadrats (Ferrer i Pons-Raga, 2019), tots presents a l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu ( PNAP) (Ubach et al., 2023). En aquest paratge natural, trobem un punt de mostreig del CBMS, amb diferents transectes que passen per diferents ambients: prats, zones forestals, aiguamolls de muntanya, etc. (CBMS, 2023). Gràcies a aquests transectes, durant el 2022 es van registrar un total de 81 espècies de papallones diferents. Tot i així, al llarg de molts transectes i observacions de naturalistes, al municipi de l’Alt Aneu es van poder comptar un total de 139 espècies, sent el 70% del total de la fauna catalana. Per això, les muntanyes d’Isil es consideren un punt calent (o hotspot) de diversitat, amb un gran interès de conservació (Ubach et al., 2023).

Tot i això, els resultats del seguiment del CBMS assenyalen que, en les últimes tres dècades, hi ha un declivi generalitzat de moltes espècies de papallona diferents a Catalunya. De fet, Ubach et al. (2023) comenta que a la propera aprovació del Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya es veuran aquestes evidències i que, per tant, s’hauran d’aplicar mesures de conservació per a 14 espècies catalogades com ‘En perill d’extinció’ (EN) i 23 com ‘Vulnerables’ (VU). Segons Vila et al. (2018) part d’aquestes espècies són característiques dels prats de pastures subalpines i són presents a la franja pirinenca i prepirinenca. És important tenir en compte que, al nostre país, els diferents tipus de prats, i en concret els subalpins, són dels hàbitats amb més riquesa específica de papallones diürnes (Ubach et al., 2023) i per això és tan important la conservació ambients.

Els prats i pastures han estat reconeguts des de fa temps com a hàbitats que necessiten protecció (Balmer i Erhardt, 2000) ja que, en els darrers cinquanta anys, s’ha reduït un 20% de la superfície que ocupen (Stefanescu et al., 2005) . Això és degut al canvi de model de gestió del territori. En els darrers anys, s’ha passat d’una ramaderia tradicional a una de més moderna. Això implica una intensificació agrícola a les regions més productives i l’abandonament del pasturatge o de la sega als camps de cultiu menys productius o de difícil accés (Lasanta-Martínez et al., 2005). Aquest abandonament origina pèrdues de prats a causa de la colonització d’arbres i arbustos a espais oberts. Alhora, canvia la diversitat de papallones diürnes i ocells d’ambients oberts; aquests de gran interès ecològic (Archer et al., 2017).

Segons Stefanescu (2009), els prats que s’abandonen experimenten canvis en la composició i l’estructura de la vegetació. Aquests canvis afecten directament la població de papallones, fent que les espècies que prefereixen pastures o prats mostrin tendències poblacionals negatives i siguin substituïdes per aquelles que prefereixen boscos o matolls.

UN BREU RESUM DE LA HISTÒRIA RAMADERA DE LA VALL DE BONABÉ I ELS CANVIS DE GESTIÓ

Els darrers segles, el model de ramaderia present a la vall de Bonabé ha canviat molt. Abans, només amb els pobles d’Alós d’Isil i Isil se sumaven prop de quinze mil ovelles. Aquestes s’acompanyaven per un equip de pastors que tenien l’objectiu de millorar la productivitat dels camps, pastures i ovelles. A causa de la dissolució dels ramats de les cases més importants amb la Guerra Civil Espanyola, com va passar amb el Tort d’Alós, es va acceptar l’entrada de ramats d’altres zones de Catalunya (Ferrer i Pons-Raga, 2019). Als anys seixanta, al voltant de 1.000 ovelles del poble d’Isil anaven a Aulà i 800 ovelles d’Alos, a Salau. Els ramats d’altres racons de Catalunya els portaven a Clavera amb 5.000 ovelles, a Moredo amb 4.000, a Airoto amb 1.000 ia la Baleran amb 1.000 més. En canvi, entre 1.000 i 2.000 cabres pasturaven a Pilàs (Ubach et al., 2023) (Imatge 1). Tot i això, al llarg d’aquest mateix període, gran part de la població va emigrar a les grans ciutats. Això va suposar una pèrdua de la quantitat de ramaders i explotacions al Pallars Sobirà ia la resta de Catalunya. Alhora, es van reduir el nombre d’animals presents a la vall de Bonabé fins a arribar als pocs ramats locals. En aquest moment, Bonabé va haver de canviar el model de gestió: es va perdre la figura del pastor i es va apostar per una pastura lliure i sense límits (Ferrer i Pons-Raga, 2019). Aquesta figura del pastor no es va recuperar fins al 2010 gràcies a la presència de l’ós marró (Ursus arctos), que els va portar a agrupar tots els animals en un únic ramat. A dia d’avui, aquest ramat és dirigit per un pastor que porta les ovelles a Moredo a la primavera i la tardor, ia Salau i Aulà a l’estiu (Ubach et al., 2023).

Aquest canvi relacionat amb la quantitat de caps de bestiar també va anar acompanyat de canvis en la tipologia dels animals. En els darrers anys, tal com s’ha comentat més amunt, hi va haver una reducció del nombre d’ovelles i, de mica en mica, el boví va anar guanyant presència (Ubach et al., 2023). La gestió de pastures de boví també ha diferit amb els anys. Abans de l’any 1970, les vaques es movien totes juntes amb dos vaquers que cada quinze dies les canviaven de vessant: passaven de la solana (Vinyals, Salau i Aulà) a l’obaga (Ras i Rocablanca). L’objectiu d’aquest maneig era donar quinze dies de descans als pastures fins que els animals no tornessin (imatge 1). Ara per ara, les vaques pasturen sense conducció o supervisió diària dels texans. Aquestes es distribueixen en zones de la muntanya més o menys definides per anys anteriors, on pasturen amb llibertat (Ubach et al., 2023).

Imatge 1: Ortofoto de la Vall de Bonabé. En blanc la toponímia de les valls i zones on pasturen els ramats. A taronja, els principals pobles i bordes.

Els canvis en la tipologia del bestiar i en la seva gestió han provocat una reducció del nombre d’hectàrees que es pasturen, provocant que moltes zones s’abandonin i d’altres pateixin més càrrega ramadera (Ubach et al., 2023). Per això, Ubach et al. (2023) va voler estudiar els efectes del pasturatge i el seu abandonament sobre la biodiversitat a la vall de Bonabé.

UN BREU RESUM DE LA INVESTIGACIÓ

Per a aquest estudi van escollir dues zones de mostreig amb diferents càrregues ramaderes. D’una banda, el sector del Port de Salau i Aulà, on hi ha el barranc de Vinyals; zona amb una forta pressió de pastura per la presència de vaques, cavalls i ovelles. D´altra banda, el sector del barranc de Clavera, amb pastura d´un únic ramat de vaques i alguns cavalls. A cada zona, es van utilitzar tres parcel·les diferents que tinguessin diversos nivells de pertorbació o de pastura. Van escollir una parcel·la amb pastura intensa anomenada PRAT, una parcel·la semiabandonada amb pastura lleu anomenada SEMIOBERT i una parcel·la no pasturada plena de matolls anomenada MATOLLS.

A les dues zones de la vall de Bonabé, ia les diferents parcel·les, es van avaluar un conjunt de factors. Pel que fa a la comunitat vegetal, es va fer un inventari florístic mitjançant la identificació de totes les plantes de la zona i, alhora, es va voler detectar les espècies amenaçades que hi havia. D’aquest inventari, es van categoritzar i classificar les plantes en funció de si eren espècies característiques de prat, si eren característiques de matoll i bosc, si eren considerades plantes ruderals, o si eren bàsicament espècies no indicadores perquè es podien trobar en ambients molt variables. Més endavant, aquelles plantes categoritzades com a espècies característiques de prats, també anomenades plantes indicadores, es van utilitzar per determinar l’estat ecològic dels prats en funció de la seva presència o absència.

En el cas de les papallones, van fer un mostreig per conèixer l’abundància i la riquesa d’aquest grup d’organismes i van determinar la presència d’espècies amenaçades.