Site logo

Uns 200 caps de bestiar de l’Alt Pirineu ja tenen collarets de geolocalització

Uns 200 caps de bestiar de l’Alt Pirineu, entre vaques, cavalls i ovelles, compten actualment amb dispositius de geolocalització.

Aquests collarets permeten detectar bestiar malalt, gestant o afectat per predadors a partir dels patrons de moviment i variacions als paràmetres analitzats. Les dades dels recorreguts del ramat ajuden el ramader a localitzar de forma ràpida i eficient el seu bestiar ajudant-lo a desenvolupar millor les seves tasques. Tot i això, un dels problemes que presenten aquest tipus de dispositius és la manca de cobertura fet que dificulta i entorpeix la implementació d’aquest tipus de sistemes en moltes zones de muntanya.

Aquest és un dels grans reptes que cal abordar a la zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran.

Per fer viable aquest projecte al Pallars Sobirà, Roger Vidal, doctorant de l’IRTA, ha explicat que s’han col·locat nou antenes per aconseguir millorar el rendiment dels equips.

Viabilitat econòmica i tecnològica

En zones d’alta muntanya, localitzar els ramats i monitoritzar-ne l’estat de salut implica llargs desplaçaments diaris. Davant d’aquesta casuística, les tecnologies de geolocalització se situen com «un aliat del ramader per fer-ho més eficientment i multiplicar la informació disponible» ja que permet als ramaders i ramaderes «saber en tot moment on són els animals i conèixer-ne el comportament diari».

Llegir la notícia completa.