Descripció
A Escalarre, un petit poble de les Valls d’Àneu hi trobem Casa Coix amb Albert al capdavant de l’explotació. Com moltes cases del Pallars, a Casa Coix també hi ha una llarga tradició ramadera: passant de tenir bestiar per a alimentar a tota la família fins a la cria d’ovelles, matxos i mules durant la Guerra Civil Espanyola. Al llarg d’aquest conflicte bèl·lic es van matar molts animals i Casa Coix tenia una quinzena d’egües per a fer matxos i mules i vendre’ls a Fira de Salàs.
Més endavant, el sector ramader es va anar adaptant a les noves necessitats i, de la mateixa manera, Casa Coix va passar a tenir vacum de la raça Bruna dels Pirineus per aprofitar-ne la llet i seguidament la carn. Albert creu que la manera com s’està intentant gestionar el món agrari des de les administracions no ho posa gens fàcil. Per ell, una de les maneres d’assegurar donar continuïtat a les explotacions és fer venda directa de la carn que es produeix o alternar-ho amb alguna altra activitat. De fet, ambdues propostes s’havien posat en pràctica a la seva explotació i havien funcionat molt bé.
Avui dia però, tal com diu Albert: “Cada cop som menys i no donem l’abast”. Albert, de moment, no sap quin serà el futur de la seva ramaderia: “tinc dues filles adolescents que encara han d’escollir quin camí volen seguir, però si més no s’estimen molt el bestiar de casa i això em fa molt feliç”.
Actualment, aquesta explotació compta amb una vuitantena de vaques brunes i una quinzena d’egües; aquestes últimes per seguir la tradició familiar de tenir equí a casa.