Descripció
Natxo de Casa Coix d’Alins, a la Vall Farrera, ha viscut tota la vida envoltat de bestiar i muntanyes, igual que el seu pare, el seu padrí i moltes generacions enrere. Casa seva funcionava semblant a moltes cases del Pallars: tenien els animals per alimentar-se – vaques, ovelles, porcs, gallines – però alhora feien cria de matxos i mules per vendre a Fira.
Per culpa de la mecanització de l’agricultura i l’entrada dels tractors, van decidir canviar cap a la producció de llet. Van aprofitar les vaques brunes ja presents a casa seva i les van complementar amb algunes frisones que van haver de comprar. Natxo es va passar gran part de la seva vida munyint: “ja anava bé l’explotació, ja! Però allò era molt sacrificat. Pensa que munyíem cada dia, matí i nit! Si hi havia festa major sabies que l’endemà ben aviat t’esperava una feinada de por! Requeria molta dedicació”. Per aquest motiu, Natxo va decidir canviar de la producció de la llet a la producció de carn i més endavant es va aventurar a fer la seva pròpia empresa de carn ecològica de venda directa. Natxo ho recorda amb afecte: “Em vaig comprar un remolquet frigorífic i anava per tot Catalunya a vendre carn: feia les fires del Pallars, anava al mercat de Lleida i inclús a la Diagonal de Barcelona.” Per a Natxo era molt satisfactori tancar el cercle de producció i que la gent valorés tan bé el seu producte. No obstant això, la dificultat de gestionar una ramaderia i una empresa comercial el van obligar a tancar: “Pensa que jo podia estar enfilat al tractor fent farratge pel bestiar i em trucava el repartidor queixant-se que no hi havia ningú al domicili. Què fas amb el lot que ha d’estar al frigorífic? A tot arreu no s’hi podia estar”.
Actualment, Natxo col·labora activament amb el programa de millora genètica de la Raça Bruna dels Pirineus i treballa de valent per aconseguir una ramaderia que visqui principalment de la venda d’exemplars destinats a ser futurs progenitors.
Vols conèixer de més a prop la Bruna dels Pirineus?